Moastele Sfantului Grigorie Dascalul au ajuns la Catedrala Arhiepiscopala din Ramnicu Valcea

Moastele Sfantului Grigorie Dascalul au ajuns la Catedrala Arhiepiscopala din Ramnicu Valcea

 

Dupa ce au fost purtate in pelerinaj timp de doua zile la Manastirea Dintr-un Lemn, din comuna Francesti, judetul Valcea, Moastele Sfantului Ierarh Grigorie Dascalul, Mitropolitul Tarii Romanesti, aduse de la Manastirea Caldarusani, au poposit in seara aceasta si la Catedrala Arhiepiscopala "Sfantul Nicolae” din Ramnicu Valcea.
 
Delegatia ce insoteste racla cu moastele Sfantului Ierarh Calinic, condusa de Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei si de Preasfintitul Parinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, a fost intampinata la Centrul eparhial, in jurul orei 17,00, de catre Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului impreuna cu Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Eparhiei Ramnicului, insotiti de un numeros sobor de  preoti, diaconi, monahi si monahii. Alaturi de alesul sobor la acest eveniment au mai luat parte elevi seminaristi, preoti si credinciosi din oras si din imprejurimi.
 
Dupa primirea oficiala Sfintele Moaste au fost purtate in procesiune pana la Catedrala arhiepiscopala, unde au fost asezate la loc de cinste spre inchinare, intr-un baldachin special amenajat in fata Catedralei.
 
Cu acest prilej, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Gherasim a rostit un cuvant de bun venit adresat delegatiei ce insoteste racla cu Moastele Sfantului: „Am asteptat cu emotie sfanta aceasta mangaiere duhovniceasca a Sfantului Ierarh Grigorie Dascalul in eparhia noastra. Este un har deosebit pentru noi toti. Este o zi cu totul aparte. De aceea, toti cei care ati lasat fratele sau casa si ati venit sa va rugati impreuna cu noi Bunul Dumnezeu sa va rasplateasca si Sfantul Grigorie sa va pazeasca. Multumim Preafericitului Parinte Patriarh Daniel pentru ca a binecuvantat pelerinajul cu racla moastelor Sfantului Ierarh Grigorie Dascalul, multumim Inaltpreasfintiei Voastre pentru initiativa de mangaiere a fiilor duhovnicesti din Eparhia Ramnicului, prin aducerea moastelor Sfantului Ierarh Grigorie, dar si ierarhilor, preotilor, monahilor, monahiilor si credinciosilor participanti la aceste momente duhovnicesti.”
 
Tot acum, Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a rostit un cuvant dedicat momentului. "Acest pelerinaj cu sfintele moaste ale Sfantului Grigorie Dascalul se inscrie in preocuparile Bisericii noastre de a aduce cat mai aproape pe sfinti in viata credinciosilor si in locurile binecuvantate de Dumnezeu ca toata lumea sa poata sa se impartaseasca din lucrarea Duhului Sfant care este in sfinti si in acelasi timp si in Biserica”, a spus IPS Parinte Irineu.
 
Slujbele randuite pentru acest mare eveniment au debutat cu slujba privegherii oficiata de catre un sobor de preoti si diaconi in frunte cu Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul. Raspunsurile la strana au fost date de catre grupul de psalti ai Catedralei Arhiepiscopale si un grup de elevi de la Seminarul Teologic "Sfantul Nicolae” din Ramnicu Valcea condus de Pr. Prof. dr. Ion Gavrila.
 
La finalul Vecerniei cu Litie, Preasfintia Sa a rostit un cuvant de invatatura in care a evidentiat dimensiunea adanca a sfinteniei si paternitatea spirituala a vrednicului Mitropolit al Tarii Romanesti, Sfantul Grigorie Dascalul. "Aducerea moastelor Sfantului Grigorie Dascalul in eparhia noastra reprezinta o alaturare a sfintilor ca prieteni ai lui Dumnezeu, a Sfantului Calinic, a Sfantului Antim, care au pastorit aceasta eparhie si iata a Sfantului Grigorie Dascalu care a pastorit si el Tara Romaneasca. Sa nu uitam faptul ca Manastirea Caldarusani care are moastele Sfantului Grigorie Dascalu a fost pastorita de Inaltpreasfintitul Gherasim vreme de 20 de ani ca staret, intre anii 1950  si 1970 si ne bucuram ca Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a binecuvantat aceasta aducere a moastelor la Ramnic ca semn al pretuirii pentru eparhia noastra si ca recunoastere pentru prietenia pe care a avut-o Sfantul Ierarh Calinic, Episcopul Ramnicului, cu Sfantul Grigorie Dascalul”, a spus Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul.
 
Racla cu Moastele Sfantului Ierarh Grigorie Dascalul va ramane spre inchinare la Catedrala Arhiepiscopala din Ramnicu Valcea pana luni, 22 aprilie, cand vor fi duse la Manastirea Caldarusani.
 
Sursa: arhiram.ro