Pomenirea Sfantului Ierarh Grigorie Dascalul la Caldarusani

Pomenirea Sfantului Ierarh Grigorie Dascalul la Caldarusani

 

In ziua de 22 iunie, a pomenirii Sfantului Grigorie Dascalul, mitropolitul Tarii Romanesti, PS Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal, a savarsit Sfanta Liturghie la Manastirea Caldarusani, asezamant monahal ce adaposteste sfintele moaste ale ierarhului roman.
 
Din soborul de slujitori la Sfanta Liturghie au mai facut parte arhimandritul Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale si Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucurestilor, arhimandritul Lavrentie Gaţa, stareţul Manastirii Caldarusani, pr. Constantin Patuleanu, consilier patriarhal, parintele Constantin Paun, protoiereu al protopopiatului Ilfov Nord, precum si preoţi din parohiile invecinate.
 
In cuvantul de invatatura rostit dupa citirea pericopei evanghelice, PS Varlaam Ploiesteanul a aratat ca, in fiecare an, la 22 iunie, 'Biserica noastra din Romania face pomenirea unui mare pastor al Tarii Romanesti, Sfantul mitropolit Grigorie Dascalul, care este legat de aceasta sfanta manastire in primul rand prin faptul ca un numar de ani s-a nevoit aici, castigandu-si numele unui calugar evlavios, al unui calugar carturar, al unui calugar rugator pentru obstea din care facea parte si pentru credinciosii pelerini la aceasta sfanta manastire'.
 
Preasfintia Sa a amintit pelerinilor prezenţi la hramul manastirii privilegiul de care se bucura apropiindu-se de racla cu sfintele moaste ale unui ierarh roman, dupa invatatura Bisericii: 'Primul gest pe care simţim nevoia sa-l facem cand intram in aceasta biserica a manastirii este acela de a ne indrepta spre racla sfantului, de a ne inchina, de a saruta sfintele lui moaste si de a le atinge. Facem lucrul acesta pentru ca asa ne invata Sfintele Scripturi, asa ne invata scrierile Parintilor Bisericii si asa invaţam din pilda inaintasilor nostri, inca din vremea primelor decenii dupa organizarea Bisericii, dupa praznicul Pogorarii Sfantului Duh, cand crestinii cinsteau, pretuiau si se inchinau moastelor martirilor care si-au sacrificat viata din credinciosie fata de Mantuitorul Iisus Hristos si fata de Evanghelia Lui'.
 
PS Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal, a aratat virtutile ierarhului roman pentru care a fost supranumit 'Dascalul': 'Contemporanii l-au numit 'Dascalul', nu pentru ca ar fi provenit dintr-o familie cu numele de Dascalu, familia sa se numea Miculescu. Oamenii din vremea lui si mai ales oamenii de dupa el l-au numit 'Dascalul' pentru ca el ramane pentru fiecare dintre noi, calugari, preoti de parohie, credinciosi si credincioase, un dascal al dreptei credinte, un dascal al smereniei, un dascal al rugaciunii, un dascal al pocaintei si un model de munca neostoita pentru preamarirea lui Dumnezeu si mantuirea noastra si a celor incredintati pastoririi noastre'.
 
Dupa Sfanta Liturghie, PS Varlaam, insotit de soborul de preoti si diaconi slujitori, a savarsit o slujba de pomenire la mormantul protos. Damaschin stefan, trecut la cele vesnice la inceputul acestui an, dupa cum ne informeaza Ziarul Lumina.
 
La hramul Manastirii Caldarusani au participat si membrii Sectorului Teologic-educational al Patriarhiei Romane, in frunte cu parintele consilier patriarhal Constantin Patuleanu, pentru a sarbatori pe ocrotitorul sectorului, Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul.
 
Sursa: basilica.ro